شرکت های تجاری و بازرگانی که برای صادرات یا واردات کالاهای مختلف از راه های دریایی استفاده می کنند نیازمند به اخذ بیمه حمل و نقل دریایی هستند.
براساس ببمه نامه دریایی، بارها و محموله ها از بندر مبدا تا مقصد تحت پوشش بیمه قرار می گیرند و در صورت بروز هر گونه حادثه یا آسیب به بارها، شرکت بیمه موظف به پرداخت خسارات وارد شده می باشد.
اگر قصد نقل و انتقال کالا از راه آبی را دارید لازم است که با انواع بیمه های حمل و نقل دریایی آشنا باشید. در ادامه ممکن است این سوال ایجاد شود که بیمه دریایی چیست؟ یا حتی انواع بیمه حمل دریایی کدامند؟
در ادامه به این سوالات و موارد مرتبط با بیمه حمل دریایی به طور کامل پاسخ داده می شود.
بیمه حمل و نقل دریایی چیست؟
به طور کلی به نوعی بیمه که مختص حمل و نقل دریایی بارها یا مسافران است بیمه حمل و نقل دریایی گفته می شود.
همانطور که میدانید بیمه، یک راه پیشگیرانه برای جلوگیری از حوادث و اتفاقات ناخواسته است. بیمه حمل دریایی هم موارد مختلفی را شامل می شود که از جمله آنها می توان به بیمه کالا، بیمه مسافران، بیمه شخص ثالث و بیمه نقل العفش اشاره کرد.
در مجموع برای کاهش ریسک سفرهای دریایی با کشتی توصیه می شود که حتما از بیمه حمل و نقل دریایی استفاده شود تا خطرات و ضرر و زیان های ناشی سرقت رفتن بارها یا از بین رفتن آنها در اثر حوادثی مثل آتش سوزی، طوفانهای دریایی و… کاهش یابد.
در واقع در زمان حمل بار با کشتی، شرکت های مختلف بر اساس حجم و نوع کالا، خدمات بیمه حمل دریایی را ارائه می دهند و بازرگانان را از آسیب های ناشی از حوادث دریایی ناگوار محافظت می کنند.
مزایای بیمه حمل و نقل دریایی
ممکن است فکر کنید که بدون دریافت بیمه نامه هم می توانید صادرات و واردات انجام دهید؛ در حالی که اینطور نیست!
بیمه حمل و نقل دریایی برای بارهایی که به صورت قانونی وارد می شوند ضرورت دارد. بنابراین ارائه بیمه و بارنامه معتبر برای حمل بار با کشتی بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
حمل و نقل دریایی بدون وجود بیمه ریسک بالایی دارد و در صورت بروز حادثه، خسارت های مالی جبران ناپذیری به شما وارد خواهد شد.
بیمه حمل دریایی با در نظر گرفتن تمام خطرات پیش بینی نشده، از بروز خسارت های مالی جلوگیری کرده و در صورت آسیب به کالاها، ضرر وارد شده به تاجران و بازرگانان را جبران می کند.
به طور کلی برای تضمین ایمنی و سلامت کالا های صادراتی و وارداتی باید بیمه دریایی داشته باشید تا برای جبران خسارت های وارده شده به محموله ها بتوانید به صورت قانونی برای دریافت خسارت پیگیری کنید.
مزایای وجود بیمه حمل و نقل دریایی عبارتند از:
- تسهیل تجارت بین المللی
- حفاظت از محموله های صادراتی و وارداتی
- جلوگیری از خسارت های مالی
- دریافت غرامت کالاها
- و…
انواع بیمه نامه دریایی
با توجه به متفاوت بودن شیوه تعهد در هر بیمه نامه لازم است که با انواع رایج بیمه های دریایی آشنا شوید.
البته قبل از آن باید بگوییم که بیمه حمل دریایی با توجه به نوع و مقدار محموله مشخص می شود و شرکت بیمه کننده تنها قادر به پرداخت بخشی از خسارت وارد شده است. بنابراین هیچ تعهدی برای جبران تمام خسارت های وارد شده وجود ندارد.
بیمه دریایی اف پی ای (FPA)
بیمه اف پی ای یکی از انواع بیمه حمل و نقل دریایی است که در برابر حوادث احتمالی پوشش دهی کاملی دارد و این امکان را به دو طرف قرارداد می دهد که تعهدات شرکت را کمتر یا بیشتر کنند.
برای مثال با توافق طرفین می توان بعضی خسارت های جزئی را از شرایط پرداخت حذف کرد. در واقع بیمه دریایی FPA مربوط به زمان خروج از انبار تا زمان تخلیه بار در مقصد است و در این نوع بیمه، کارفرما تنها خسارت های بزرگ را تحت پوشش قرار می دهد.
بیمه دریایی WA
بیمه دریایی WA در کنار خسارت های عمومی، خسارت های خصوصی وارد شده به محموله را هم پوشش می دهد.
در این نوع بیمه لازم است مواردی نظیر خسارت های جزئی مثل زدگی و شکستگی محموله ها به صورت دقیق در قرارداد ذکر شود. مبلغ خسارت وارد شده به محموله ها هم باید بیشتر از مبلغی باشد که در بیمه نامه تعیین شده است.
بیمه دریایی خسارت دهی کل بار
بیمه حمل و نقل کانتینری
یکی دیگر از انواع بیمه های حمل و نقل با کشتی مخصوص حمل کانتینری برای جابجایی کالاهای بزرگ است.
در این نوع بیمه نامه برای حفاظت از محموله ها در برابر ضربه، سرقت یا غرق شدگی باید از خدمات بیمه مخصوص حمل و نقل کانتینری استفاده کرد.
مورد مهم اینکه روش بسته بندی مناسب کالاها نیز برای جلوگیری از ایجاد خسارت در زمان حمل و نقل دریایی بسیار حائز اهمیت می باشد.
انواع خسارت در بیمه حمل و نقل دریایی
خسارت های تحت پوشش بیمه شامل تمام خسارت های عمدی و غیر عمدی بار هنگام حمل و نقل دریایی هستند.
به طور کلی بعضی از خسارت ها جنبه تصادفی داشته و بعضی خسارت ها نیز عمدی و برای نجات دادن جان افراد کشتی ایجاد می شوند. البته خسارت های ناشی از عیب ذاتی کالا مانند فاسد شدن مواد خوراکی تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرند.
خسارت عمدی محموله
گاهی اوقات کارکنان کشتی برای نجات جان خود در حوادثی مانند غرق شدگی نیاز است بارها و محموله های مختلف را داخل دریا بریزند. این نوع خسارت های عمدی به بار توسط بیمه حمل و نقل دریایی مشمول پرداخت غرامت هستند و شرایط آن ها بر اساس مقررات Average General تعیین می شوند.
خسارت غیر عمدی محموله
بیمه حمل ونقل دریایی بر اثر بروز حوادث ناخواسته و اتفاق های غیر قابل پیشبینی مانند تصادف کشتی با کشتی دیگر باید خسارت های وارد شده به محموله را پوشش دهد. این نوع بیمه نامه مربوط به خسارت های غیر عمدی بوده و مواردی مانند سرقت، آتش سوزی، طوفان های دریایی و… را شامل می شود.
جمع بندی
یکی از اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از خسارت های ناشی از آسیب دیدگی حمل بار با کشتی، اخذ بیمه حمل و نقل دریایی است.
در این نوع بیمه نامه مواردی مانند آتش سوزی، سرقت، تصادف و خسارت های ناشی از طوفان، کشیدگی یا ترکیدگی بار پوشش داده می شوند. بنابراین تاجران و بازرگانان می توانند خیلی راحت بر اساس شرایط و مقررات توافق شده برای آسیب های عمدی و غیر عمدی که به بارهای کشتی وارد میشود اقدام به دریافت غرامت کنند.
در این مقاله سعی بر آن شد تا به بررسی کامل انواع بیمه نامه دریایی و موارد مرتبط با آن پرداخته شود.
با این حال اگر چنانچه نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید، می توانید از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت با کارشناسان شرکت حمل و نقل دریایی کارآمد سپندار پارس در ارتباط باشید.
سوالات متداول بیمه حمل و نقل دریایی
پوشش دهی بیمه حمل دریایی براساس انتخاب نوع بیمه نامه و ذکر موارد مشخص در بیمه نامه می باشد و می تواند موارد مختلفی را شامل شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با شماره ۰۲۱۲۲۹۱۳۵۲۶ تماس بگیرید.
هزینه بیمه حمل و نقل دریایی با توجه به نوع کالا، تاریخ تولید، مسیر حمل و نقل، ریسک های محیطی و تاریخ بیمه نامه مشخص می شود.