کارآمد سپندار پارس

حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی

یکی از روش‌های حمل‌ و نقل بین‌ المللی که مورد توجه بسیاری از تجارت‌ ها قرار دارد، حمل و نقل دریایی است. بسیاری از کشورهایی که به آب‌ های آزاد دسترسی دارند به دلیل امنیت بیشتر و هزینه مناسب‌ تر، این روش‌ حمل و نقل را انتخاب می کنند.

همچنین کشورهایی که امکان باربری دریایی را ندارند، از روش‌های ترکیبی استفاده بهره می برند. دلیل آن هم این است که حمل دریایی نسبت به روش‌ های حمل و نقل هوایی و زمینی مقرون به صرفه تر بوده و علاوه بر این، امکان جابجایی برخی از بارها از طریق دو روش نام برده شده امکان‌پذیر نیست. در ادامه به بررسی کامل تر حمل و نقل دریایی و موارد مرتبط با آن می پردازیم.

در صورت نیاز به مشاوره رایگان خدمات حمل دریایی دارید لطفا فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان KSP در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.

انواع روش های حمل و نقل دریایی

انواع روش های حمل و نقل دریایی

در حمل و نقل دریایی بر اساس نوع کالا، نوع کشتی و سایر شرایط روش‌ های مختلفی وجود دارد. در واقع انتخاب روش حمل و نقل دریایی کالا می تواند در تعین نرخ حمل بار با کشتی اثرگذار باشد. در ادامه مهم ترین روش‌ های حمل‌ و نقل از راه دریایی را مورد بررسی قرار می‌ دهیم.

حمل و نقل کانتینری

حمل کانتینری

روش حمل و نقل کانتینری یا Container Shipping یکی از متداول‌ ترین روش‌ های حمل و نقل بازرگانی دریایی است. در این روش تخلیه و بارگیری راحت‌ تر صورت می‌ گیرد و امنیت بیش‌ تری دارد.

در روش کانتینری کالاهای مورد نظر در درون کانتینر قرار گرفته و کانتینرها روی کشتی بارگیری می‌ شوند. ناگفته نماند بارهایی که ممکن است فاسد شوند، در کانتینرهای یخچالی قرار می‌‌گیرند.

حمل و نقل بالک (فله)

حمل و نقل بالک

روش دیگر حمل دریایی روش بالک یا انتقال بار فله ای است. در روش Bulk Shipping از انواع کشتی‌ها برای حمل کالاهای خشک و انواع مایعات استفاده می‌شود.

بارگیری بارها در کشتی‌ های بالکی بدون بسته‌ بندی صورت می‌ گیرد. این نوع کشتی ها دارای ظرفیت بالایی هستند و یکی از اقتصادی ترین روش های حمل بارهای سنگین به شمار می روند. بارهای کشتی های فله بر معمولا شامل موادی مانند کود، سنگ معدن، ماشین آلات، محصولات غذایی، غلات و … می شود.

حمل و نقل تانکری

حمل و نقل دریایی تانکری

برای حمل مایعاتی مانند گاز و نفت از حمل و نقل با کشتی تانکری استفاده می‌ شود. کشتی‌ های تانکری، اندازه متفاوتی دارند و طول برخی از مدل‌ های بزرگ آن به ۵۰۰ متر نیز می رسد.

معمولا صنایعی مانند نفت برای حمل و نقل دریایی بین‌ المللی از ایمن‌ ترین کشتی‌ های تانکری استفاده می‌ کنند.

حمل و نقل کراس استاف

حمل و نقل دریایی کراس استافینگ

یکی دیگر از روش‌ های حمل و نقل دریایی که برای صادرات و واردات به کشورهای تحت تحریم مانند ایران یا کشورهای دارای بنادر کوچک از آن استفاده می‌شود، کراس استاف است.

در این روش انتقال بار از یک کشتی به کشتی دیگر صورت می‌ گیرد. در واقع یکی از کشتی‌ ها باید دارای جرثقیل برای تخلیه بار یا بارگیری باشد.

حمل و نقل کالاهای خطرناک

حمل و نقل دریایی بارهای خطرناک

در روش حمل و نقل دریایی بارهای خطرناکی نظیر لپ تاپ و گوشی (محصولات حاوی باتری)، مواد سمی، رادیواکتیو، شیمیایی و عطر جابجا می شوند.

حمل این محصولات نیاز به مجوز دارد و کشتی ها باید از شرایط و قوانین خاصی برای حمل و نقل این نوع بارها برخوردار باشند.

حمل بار گروپاژ

حمل و نقل دریایی گروپاژ

در صورتی که شما خرده باری برای حمل و نقل دریایی دارید، روش حمل بار گروپاژ مناسب ترین گزینه است.

در این روش تمام بارهای مشابه از واردکنندگان یا صادرکنندگان متفاوت در یک کانتینر قرار می‌ گیرند و بارنامه آنها از نوع گروهی است. به همین دلیل است که هزینه‌ های حمل‌ و نقل آنها کاهش پیدا می‌ کند.

حمل و نقل ترانشیپ

حمل و نقل ترانشیپ

در صورتی که حمل بار به کشور مقصد امکان‌ پذیر نباشد یا شرایطی برای پهلو گرفتن کشتی وجود نداشته باشد، حمل‌ و نقل ترانشیپ پیشنهاد می شود.

این حمل و نقل دریایی از طریق یک بندر واسطه انجام می‌ گردد. یعنی ابتدا بار کشتی در بندر تخلیه شده و بعد از راه‌ های هوایی یا زمینی به کشور مقصد می‌ رسد.

انواع کشتی‌ های حمل و نقل دریایی

انواع کشتی های حمل دریایی

همانطور که روش‌ های حمل و نقل دریایی متنوع هستند، باید از کشتی‌ های متفاوتی هم برای این نوع حمل‌ و نقل استفاده شود.

تاجران باید بر اساس نوع بار و شرایط لازم برای حمل‌ و نقل، یکی از این کشتی‌ ها را انتخاب کنند. به طور کلی انواع کشتی‌ های حمل‌ و نقل در شرکت‌ های حمل و نقل کشتیرانی شامل موارد زیر می شوند.

کشتی‌ های حمل کانتینر

کشتی های حمل کانتینر

بیش از نیمی از حمل و نقل تجارت دریایی از طریق کشتی‌ های حمل کانتینر انجام می‌ شود. این کشتی‌ ها طراحی شده‌ اند تا کانتینرهای استاندارد حمل شوند و بارگیری و تخلیه بار در این کانتینرها به وسیله جرثقیل صورت می‌ گیرد.

کشتی های حمل بار فله

کشتی های حمل بار فله

کشتی‌های فله بر یا Bulk Carriers، کشتی‌ هایی هستند که حمل بار‌های فله‌ای و بدون بسته‌ بندی را انجام می‌ دهند. رایج‌ ترین محصولاتی که به‌ صورت فله‌ ای حمل می‌ شوند، شامل محصولات کشاورزی، صنعتی و معدنی هستند.

کشتی های یخچال‌ دار

کشتی های یخچال دار

کشتی‌ های دارای یخچال برای حمل کالاها در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. این کشتی ها به طور معمول سه الی پنج سردخانه برای نگهداری از مواد غذایی دارند. این نوع کشتی‌ ها به منظور حمل کانتینر یخچالی برای حمل بارهای حساس به دما و فاسد شدنی کاربرد دارند.

کشتی‌ های حمل تانکر نفتی

کشتی‌ های حمل تانکر نفتی، نوعی از کشتی‌ های تجاری برای جابجایی نفت به‌ صورت فله‌ ای هستند. این کشتی‌ های حمل تانکر برای حمل‌ و نقل مواد نفتی در دو دسته فرآورده‌های خام و مواد نفتی به کار می روند.

کشتی‌ های حمل تانکر نفتی، ابعاد بزرگ‌ تری دارند و گاهی جابجایی دو میلیون بشکه نفتی با استفاده از آنها انجام می شود.

کشتی های حمل گاز

نوع دیگری از کشتی‌ های نفتکش نیز وجود دارند که گازهای شیمیایی مایع مانند گازهای ال پی جی، ال ان جی و … را جابجا می‌کنند. به این کشتی‌ ها، کشتی حمل گاز، گازکش یا Gas carrier می‌ گویند که تکنولوژی پیشرفته‌ ای هم دارند.

کشتی‌های حمل گاز در دو نوع کشتی حمل گاز از نوع مایع (LNG) و پترولم (LPG) تقسیم بندی می‌شوند.

کشتی‌ های حمل مایعات

یکی از مهم‌ ترین کشتی‌ های ناوگان دریایی جهان، کشتی‌ های حمل مایعات هستند. همانطور که از نام این کشتی‌ ها مشخص است، طیف گسترده‌ ای از مایعات مانند فرآورده‌های نفتی، مواد شیمیایی، خوراک دام و گازهای مایع طبیعی توسط کشتی‌ های حمل مایعات ‌جابجا می‌شوند.

کشتی های رو رو (Roll-on / Roll-off)

کشتی های رو رو

کشتی‌ های رو رو به نام کشتی‌های حمل خودرو هم معروف هستند. این کشتی‌ ها نقش مهمی در صنعت حمل‌ و نقل ماشین آلات دارند و کالاهایی مانند ماشین آلات کشاورزی، اتوبوس، کامیون، هواپیما، انواع خودرو و… را جابجا می‌کنند.

کشتی‌ های فیدر

کشتی های فیدر

کشتی‌ های فیدر نوعی از کشتی‌ های کانتینری هستند که ابعاد کوچک‌ تری دارند. به‌ طوری که ابعاد این کشتی نسبت به کشتی‌ های کانتینربر اقیانوسی و فله بر، کوچک‌ تر است. این کشتی‌ها، بارهایی با کم‌ ترین حجم را در مسافت‌ هایی کوتاه جابجا می نمایند.

کشتی‌ های دام بر

کشتی های دام بر

کشتی‌های دام بر یا Livestock Carriers نوع دیگری از کشتی‌ ها هستند که برای حمل‌ و نقل حیوانات زنده استفاده می‌ شوند. در این کشتی‌ ها فضای خاصی برای قرارگیری دام‌ها و خوراک آنها وجود دارد.

کشتی‌ های چندمنظوره

در کشتی‌ های چندمنظوره، فضایی برای قرارگیری کانتینرها وجود ندارد، اما از امکانات پیشرفته‌ تری نسبت به سایر کشتی‌ های باربری برخوردار می باشند.

در این کشتی‌ ها، جرثقیل‌ هایی وجود دارند که بارگیری و تخلیه بار را انجام می‌دهند. برای حمل رول‌های کاغذی، مصالح ساختمانی، چوب، فولاد و… از کشتی‌ های چندمنظوره استفاده می‌ شود.

فرآیند حمل و نقل دریایی چگونه است؟

پروسه حمل و نقل دریایی شامل چند مرحله مهم است. در ادامه این مراحل را بررسی می کنیم:

  • در مرحله اول باید با در نظر گرفتن نوع مرسوله و بندر مبدا و مقصد باید کشتی مناسب را برای حمل‌ و نقل انتخاب کنید.
  • در ادامه برای آماده سازی و ارسال مرسوله باید آن را تحویل متصدی دهید.
  • با توجه به استانداردهای خاصی مانند جنس، حجم، وزن، مسافت بین مبدا و مقصد، روش بارگیری و… بسته‌بندی بار انجام می‌شود. بهتر است این کار را تحت نظر یک شرکت کشتیرانی معتبر انجام دهید.
  • بعد از بارگیری مرسوله روی وسیله نقلیه اصلی، صدور بارنامه انجام می‌ شود. اطلاعات فرستنده، گیرنده، مرسوله، هزینه حمل‌ و نقل و… در این بارنامه وجود دارند.
  • در مرحله بعد حمل بار صورت می‌ گیرد که باید با توجه به نوع بار با روشی ایمن و مناسب انجام شود.
  • در ادامه تخلیه بارها به وسیله تجهیزات خاصی انجام می‌ گیرد.
  • در آخر برای ورود کالا به کشور یا خروج آن باید ترخیصی کالا از گمرک دریافت شود.

مدت زمان حمل و نقل دریایی چقدر است؟

مدت زمان حمل و نقل دریایی

به طور کلی حمل باز با کشتی با توجه به نوع روش حمل و نقل دریایی در بازه زمانی دو الی هشت هفته انجام می گیرد. در مجموع با توجه به عواملی نظیر نوع کشتی، مقصد انتخاب شده، فاصله مبدا تا مقصد و تعداد توقف‌های کشتی در مسیر مدت زمان آن متغیر می باشد.

هزینه حمل و نقل دریایی چگونه محاسبه می شود؟

هزینه حمل و نقل دریایی نسبت به روش‌ های زمینی و هوایی مناسب‌ تر است. اما از آنجایی که این هزینه به عوامل مختلفی مانند نوع بار، شیوه حمل، نوع بسته‌بندی کالا، هزینه‌های دریافت گمرکی و … بستگی دارد، نمی‌توان نرخ دقیقی برای آن تعیین کرد.

 شما می‌ توانید در هر زمانی، هزینه حمل و نقل دریایی کالای خود را از طریق ارتباط با مشاوران کارآمد سپندار پارس استعلام بگیرید.

بیمه حمل و نقل دریایی چگونه است؟

بیمه، یکی از مهم‌ترین موارد برای حمل و نقل دریایی و حمل بار با کشتی به حساب می آید. شرکت بیمه گر با توجه به شرایط بیمه متعهد می شود که هزینه انواع خسارت‌ های ایجاد شده در حمل بار را بپردازد. این خسارت‌ ها می‌ توانند از نوع کامل، خاص و یا عمومی باشند.

مزایای حمل و نقل دریایی چیست؟

  • امکان حمل بار با بیشترین ظرفیت
  • پرداخت هزینه‌ های کم‌ تر و امنیت بیشتر نسبت به سایر روش‌ های حمل‌ و نقل
  • نیاز به سوخت کم‌ تر و در نتیجه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ ای
  • امکان حمل متنوع‌ ترین بارها و کالاها
  • عد وجود محدودیت جغرافیایی
  • کاهش ترافیک و شلوغی در راه‌ های زمینی و هوایی
  • حفظ بار در برابر آسیب‌ها و تغییرات جوی

خدمات حمل و نقل دریایی کارآمد سپندار پارس

شرکت کشتیرانی کارآمد سپندار پارس با برخورداری از بهترین کانتینرها و کشتی های کانتینر بر و همچنین با داشتن چندین نمایندگی در کشورهای مختلف دنیا در زمینه ارسال بار با کشتی آماده خدمت رسانی با متقاضایان گرامی می باشد.

در شرکت KSP کارشناسان مجموعه از طریق شماره های ۲۲۹۱۳۵۲۶-۰۲۱ و ۰۹۳۰۲۶۲۵۷۷۶ پاسخگوی شما عزیزان در ساعات اداری هستند. در ساعات غیر اداری نیز می توانید به صورت ۲۴ ساعته از طریق واتساپ سایت مشاوره رایگان دریافت کنید.

سوالات متداول درباره حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی به طور کلی روشی برای انتقال بار و محموله ها و جابجایی مسافران از راه آبی است.

  • استعلام نرخ حمل دریایی
  • رزرو کانتینر
  • اخذ CRO
  • پذیرش کانتینر در دپو بندر
  • پیکاپ کاینتینر از محوطه (TIP)
  • انتقال کانتینر یه محوطه (TIP)
  • پروسه بازرسی و گمرک
  • تحویل اسناد صادراتی به نمایندگی بندر
  • ارسال دستور حمل
  • بارگیری روی اولین کشتی
۴.۴/۵ - (۷ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *